A barterezés hagyománya

2019. március 17.

Máig sem múlt el a barterezés varázsa, vonzza az embert az a fajta izgalom, melyet a cserelehetőség hordoz magában. A közvetlen árucserén alapuló üzleti forma nagy előnye, hogy nincs szükség pénzmozgásra a felek között. Azaz két, fizetésre nem feltétlenül képes partner is kölcsönösen előnyös üzletet köthet valamilyen áru vagy szolgáltatás cseréjén keresztül. A kérdés csak az, kinek éri meg ma a barter?

Már az interneten is barterezhetünk!

Hogy az előző felvetésre választ adjunk, némiképp azt is meg kell világítanunk, honnan ered a barterezés hagyománya. Ha történelmi megközelítéssel szeretnénk belőni az árucsere eredetét, akkor bizonyára azokba az időbe kellene visszaeveznünk, amikor még a pénz sem jelent meg. Hisz a fizetőeszközt is maga az árucsere hívta életre. Aztán amit egykor a szükség szült, az idők során átalakult.

Már nem pusztán létkérdés a csere, épp úgy történhet mondjuk szórakozási céllal, kielégíthet például egy hobbit, netán gyűjtői szenvedélyt is. Ám míg ezelőtt két évtizede csak a nyomtatott újságok apróhirdetéses hasábjain jelenhetett meg egy-egy felhívás barterezés lehetőségére, addig ma online, a fotelből is megtehetjük ezt az erre szakosodott weboldalakon keresztül.

 

Az online értékesítésben is segíthet a barter

Amikor csere lehetőségével keresik meg az embert, az lehet az érzése, hogy komolytalan az üzleti partner, hisz nem tud fizetni termékünkért, szolgáltatásunkért. Persze, a barterezés egyfajta bizalmi kapcsolatot is jelent, így csak akkor működhet jól egy ilyen üzlet, ha a felek kölcsönösen előnyt látnak benne.

Olykor egészen meglepő példák adódnak barterre az interneten. Az elmúlt években például arról lehetett olvasni több helyütt, hogy olasz vendégházak tulajdonosai kínáltak fel ingyenes szállást valamilyen meghatározott ellenszolgáltatás fejében. Akadt tulajdonos, aki például antik tárgyat kért cserébe. E példán keresztül is csupán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy csak a fantázia szabhat határt a barterezésnek.

 

  • Fontos azonban megjegyezni, amikor a barterezés hagyománya a téma, hogy a cserét is kötheti szerződés, akár csak egy pénzes adásvételt. Aki komolyabban elmélyedne a témában, az a Polgári törvénykönyvben megtalálhatja a cserére vonatkozó állásfoglalást.

barterezes

Barterezés vállalkozók között

Persze, nem csak a civil szférában, a vállalkozói szektorban is jelen van a barterezés hagyománya, nem egy területen bevett mód az üzletre. Terméket, de akár szolgáltatást is cserélhetünk olyanra, amire épp nekünk van szükségünk. Ennek szellemében pedig érdemes elgondolkozni azon is, hogy milyen lehetséges partnerekkel barterezhet például egy kezdő vállalkozó.

 

Az üzleti előremenetelben is segíthet a barter

Egy okos barter során akár olyan szolgáltatásokra, termékekre is szert tehet a vállalkozó, mely nem kerül pénzébe, ugyanakkor a létrejövő üzlet hozzájárul valamilyen formában saját vállalkozása előremeneteléhez.

 

  • Tipp: szerződéskötéskor egyszerű és egyértelmű megfogalmazásra törekedjünk az esetleges vitás ügyek elkerülése érdekében.

 

Adja fel apróhirdetését most a Barterezz apróhirdetéses oldalon és adjon több esélyt annak, hogy “túlad” az adott tárgyon! Ha pedig szolgáltatást hirdetne, akkor is egy remek megoldás, hogy a legjobb ajánlatot kapja érte!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük